13 FASHION WEEK BUDAPEST

Április 12-én ismét megtelt a Dorottya Palota a gondosan megkomponált szetteket viselő bloggerekkel, buyerekkel és a magyar divatvilág krémjével. Volt, aki csak egy tisztelet kört tett egy bemutatón, de nem maradhatott el az ‘öltözzünk át két divatbemutató között’ című történet, valamint több blogger választotta a jelenlegi párját kiegészítőjének a legújabb Zara clutch helyett.

Immár harmadjára vettem részt a Fashion Week Budapesten és örömmel konstatáltam, hogy egyre színvonalasabb az egy napos esemény: idén a Dolce Gusto és a Sony is beállt a támogatók sorába. Mondanom sem kell, hogy az esti bemutatók előtt egy (igazából három)  finom karamellás latte macchiato életmentő volt.

 

A napot Szegedi Kata kollekciója nyitotta. A legjobb runway music kategória győztese nálam, képtelen voltam egy helyben állva végignézni a showt. Számomra a zene is iszonyúan fontos, hogy egy teljes összképet kapjak az adott kollekcióról, hogy átjöjjön a tervező üzenete, valamint, hogy élvezetes legyen az a röpke tíz perc. Ez itt teljesen működött: Szegedi Katát az r’n’b és a hip hop inspirálta a 2014/15-ös őszi-téli kollekciójában. A kollekció fő eleme a terepminta, amiket a tervező pöttyökkel társított, ugyanakkor az oversized és derékhangsúlyos darabok is megfigyelhetők a kollekcióban.

 

Tavaly a bemutatót Meggyesházi Éda, azaz Musica Moralia kísérte élő zenével. Idén a modellek kezébe csilingelő szélcsengőket adtak, ami az alapzenét kísérte végig. A NUBU őszi-téli kollekciója a szívem csücske lett, a kék-fehér mintás sál szerelem volt első látásra! Az őszi kollekció a geometriai formákkal játszik, mind a fazonok sziluettjeinek kialakítása, mint a minták terén, amit továbbvisz a téli kollekció is. A megszokott minimalizmus továbbra is a fő irányvonal, viszont idén először egy úgynevezett t-shirt-és egy bundakollekciót is magában foglal a kollekció. Az idézetek nem csak a darabokon, de a plexi kiegészítőkön is megtalálhatóak elrejtve, ami még egy indokot ad arra, hogy testközelből is látni kell a darabokat (ha a képek nem lennének eléggé meggyőzőek!).

 

 

A Je Suis Belle tavaszi kollekciója annyira vidámra és játékosra sikerült, hogy az 2014-es őszi/téli kollekció totálisan ellentmond ennek. Dévényi Dalma és Kiss Tibor a feketét, mint egyetlen színt használja, az összes árnyalatát felvonultatva és kontrasztba állítva egymással: eltérő anyagkarakterek, textúrák, fény-árnyék hatások. Az egyszerű vonalvezetés volt a formai inspiráció, aminek igazi alakját és karakterét a rájuk applikált négyzetes formák és anyagok alakítják ki. A Je Suis Belle a ruhákhoz Veszprémi Gabriellával tervezett közösen táskakollekciót. Tetszik a kontraszt a tavaszi-nyári és az őszi-téli kollekció között, valamint, hogy egyetlen színnel dolgozott és kísérletezett a tervezőpáros.

 

 

 

Sándor Szandra a tökéletes példa arra, hogy egy nő lehet egyszerre sikeres a munkájában és a párkapcsolatában. A kollekció ismét csodás lett, majd a bemutató után párjával, Baldaszti Péterrel (aki szintén kitelepült a helyszínre, alkoholt és ételt potom összegért kínálva a meghívottaknak) és barátjaival édesen iszogatott a tervező. Visszatérve a kollekcióra, az inspirációt a ‘Hét Fátyol misztériuma’ szolgálta a 2014-es őszi-téli kollekcióhoz. A kígyó motívum, ami a megújult női erő jelképe, megjelenik a printelt selymeken, hímzett pulóvereken és egy egyedi tervezésű, steppelt hatású jacquard mintán. Kondás Kata által viselt utolsó darabot csakis a tökéletes jelzővel tudom illetni.

 

 

 INSTAGRAM: acsigenoemi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s